Posted on:

Reduce, Reuse, Renew: Transforming a Turn-of-the-Century Warehouse

Matarozzi/Pelsinger Builders, Aidlin Darling Design


  • General Contractor: Dan Pelsinger
  • General Contractor: Dan Matarozzi

Project Status


Year Completed


Construction Cost

View all (6) images

Project Description

Preservation of existing materials, adaptive reuse, and community sensitivity all play an important role in the transformation of this turn-of-the century warehouse in a mixed-use industrial neighborhood. The judges were impressed that the entrants could take a “derelict building that had very little going for it and turn it into something exceptionally designed.”

Through careful placement of offices and a restaurant, over 75% of the building’s original post-and-beam structure has been maintained. Skylights and windows, behind a perforated zinc skin (see "Warehouse to Wowhouse"), enable cross ventilation and admit light. A 30kW photovoltaic array produces more than 80% of the building’s annual electricity load. On the roof, drought-resistant plants lower the roof’s surface temperature, increase the building’s insulation value, and filter pollutants from storm water.

By transforming half of a large parking lot into a garden and a dining courtyard for the restaurant (awaiting a LEED Platinum rating for tenant improvement), Aidlin Darling was able to fulfill the client’s desire to connect with the local community.

—Stacey Freed, senior editor, REMODELING.


Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X