Project

Posted on:

Light-Filled, Inviting Basement Remodel

ID Renovation Solution, Eisner Design

Project Name

Light-Filled, Inviting Basement Remodel

Project Status

Built

Year Completed

2010

Construction Cost

$101,000

Consultants

  • General Contractor: Michael Amnon
  • Joe Eisner


Awards



Room or Space

Living Room

Patio

Style

Modern

Keywords

Basement

View all (5) images

Project Description

Designer Joe Eisner transformed a drab, dreary basement into a light-filled hub in this suburban Manhattan remodel.

The most important architectural decisions, says Eisner, were subtractive — removing rather than adding elements. For example, the design included the removal of a portion of the first floor to create a double-height atrium, complete with a double-sided/double-height bamboo-paneled wall that acts as a vertical focal point in what was an otherwise generic house layout. These elements allow the basement level to be a viable living space connected to the main floor.

The rest of the basement level includes a den, a home office, a guest room, a bar, and a workout room with windows overlooking an inviting, colorful children’s play area. To take advantage of the walk-out potential, the design includes a new glazed wall with sliding glass doors that open out to a bluestone patio and backyard.

The judges loved the light in the space and found the design “animated, inviting, and playful.”
Advertisement

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Firm

Close X