Posted on:

Better Living Without Minimal Increase to the Footprint

J.L. Albrittain Inc., Randall Mars Architects, Howarth Design


  • General Contractor: J.L. Albrittain
  • Randall Mars
  • Dolly Howarth

Project Status


Year Completed


Construction Cost

View all (4) images

Project Description

Challenge: To increase the space and light in this sturdily built but tired 1970s home while adding little to the footprint.

Solution: Architect Randall Mars removed existing dark cherry paneling and sent it off-site to be reused. He knocked down walls and installed large windows. The master bedroom was reduced in size, eliminating a separate room with a water closet. The resulting area is more spacious and efficient. Eaves overhangs were increased, passively controlling heat gain. The only added square footage is a small breakfast room that brings fresh air and natural light into the kitchen. Now the homeowner has access to the lush yard, which was one of the main reasons she bought the property.

The judges said: “Our favorite part is the front entrance where the designers deleted the solid wall and replaced it with a transparent wall. The light catches in the dining room in the center of the house.” “The project has nice composition and is well-proportioned.”

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X