Posted on:


Murali Architects

Shared By




  • Ar. Murali Murugan

Project Status




View all (40) images

Project Description

The site is located in a serene locality off the main road in Sriperambudur, taking you away from the noise and hustle bustle of the Thiruvallur to Sriperambudur highway. A very prominent entrance with its lively play of colors and shadows promises a wonderful and worthwhile time to be spent at Vishwaksena School. You feel you have reached the heights of awe as you enter under the amazing cutouts and pergolas with the shadows painted on the wall, there is more than this. As you walk down the beautifully landscaped path to reach the admin block of the building you just can’t miss the bright colors of green and white and yellow that play with your mind in addition to the greenery and landscaped surrounding.

One can imagine how a child will be lost in the world of colors and shapes as the building itself reflects liveliness and activity among the children. When you are down looking at the niches and the shapes down on the floor one finds numerous interesting lights and shadows created by the cutouts on the wall. It makes the child think of such possibilities and how different it looks form the usual concrete boxes that they are so used to seeing everywhere they go.

One gets a feel of excitement, as if entering a theme park where they need to explore the space and satisfy the curiosity. There are ample sit out spaces on the window ledges and the courtyard railings that allows a lot of interaction among the kids even as they remain under their teachers’ supervision.

The buildings’ life emerges from its central courtyard that connects all its levels and provides a mesmerizing view from everywhere and lights up all the spaces connected to it. The courtyard brings nature inside the building and blends well with the color and the mood of the surroundings and keep kids close to the nature. It is a suspense that opens out while entering the school main building.

In the upper floors great care has been taken to ensure utmost safety measures without hindering a child’s view. Natural lighting has been provided to every nook and corner of the building and ventilation that promises nice breezy winds in the mornings and evenings. This is a boon to the atmosphere created at the corridors and the classrooms.

The design builds up an innocent simplicity in experience with simple elements and effective use of materials like paint on concrete and glass. Structurally it keeps us wondering how such a design can be concerned without imagining the building on a highly three dimensional scale.

Even further inwards the design also shows how a curved wall has been treated beautifully with niches amongst which toilet ventilators were well camouflaged. The niche wall with colorful bright patterns on a curved space extends three floors high and captures dynamism of a rectilinear and circular shape. The internal spaces, classrooms, Staff rooms, toilets and corridors are also well defined if not restrictive.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting


Murali Architects
16 Projects
Close X