Posted on:

Center for Instruction, Technology & Innovation, Renovations & Addition

Mosaic Associates Architects

Shared By

Kate Calder


179 County Route 64



Center for Instruction, Technology & Innovation


  • Nicholas Waer
  • Lauren Tarsio
  • Steven Lovelett
  • Thomas Schiller


  • Mechanical Engineer: Engineered Solutions
  • Electrical Engineer: Engineered Solutions
  • Plumbing Engineer: Engineered Solutions
  • Structural Engineer: Klepper, Hahn & Hyatt
  • Civil Engineer: Appel Osborne
  • Other: Food Service Design Solutions
  • Construction Manager: C&S

Project Status


Year Completed



113,722 sq. feet

Construction Cost

View all (8) images

Project Description

The Center for Instruction, Technology & Innovation (CiTi) was built in the 1960’s. As their services and student population expanded, so did their infrastructure. As wooden, residential style satellite buildings began to fan away from their academic center, some of the campus programs became isolated and difficult to supervise.
CiTi serves nine component districts throughout Oswego County. CiTi offers many education platforms including Adult Education, Career and Technical Education (CTE), and special education for parents and students with disabilities. Many graduates of CiTi work in their field locally, aiding the local economy.
CiTi asked Mosaic to complete a feasibility study to determine if they could consolidate space and improve the facilities, circulation patterns, security and safety. Pre-referendum services were provided for a $35M expansion and renovation of this building. The design included renovations and alterations to 168,000 S.F. of space including new, academic classrooms, technology labs, operational support spaces, offices, and all mechanical, electrical, plumbing and fire systems.
The original layout left the programs fragmented, while the new layout groups programs by similar trades. Now, an entire wing of the building is dedicated to classroom space for the Exceptional Education Program (EEP), which relocated from an ancillary building.
The relocation of the EEP into the main building is a safety and security improvement as students with disabilities no longer have to cross an active parking lot to travel between buildings.
The main entrance was reconfigured to be a focal point as the original entrance lacked definition. Once inside, signage directs users through double loaded corridors that serve new shops and classrooms that were previously accessed by winding passageways.
An 8,775 S.F. addition accommodates a multi-purpose room used by all programs and staff. State-of-the-art equipment can be found in the shops. Defunct program space was re-purposed for new or growing programs.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X