Whole-House Remodel Creates Seamless Link Between Old and New

Merit Award: Whole House Remodeling Over $500,000

To address the owners' need to entertain guests, Muse Architects designed a contexual addition for this brick house that creates more rooms and opens up spaces. A new family room extends into the yard behind the home.

See the full article about this award-winning project.

Before: As part of the renovation, the home's existing facade was restored and a new entryway built.

The facade was restored using recycled materials from the original timber porch on the side and the home's slate roof. All of the windows were replaced with Norwood windows (norwoodwindows.ca), improving energy efficiency.

Before: The existing rear facade was added onto during the renovation.

The first-floor family room connects to a two-story addition beyond. New brick walls and walkways integrate the addition into the landscape.

Three walls of windows line the family room, providing plenty of natural light and views into the park beyond.

The living room was renovated to include an improved fireplace and larger leaded glass windows. A large opening connects the living room to the family room beyond and creates a smooth, easy flow of spaces.

The redesigned kitchen features plumbing fittings by Rohl (rohlhome.com) and new custom cabinetry. It opens into a dining area sporting large windows.

The stair was relocated from the front hall to the space between the existing house and addition. Lay lights, a wall of glass block, and Velux skylights (veluxusa.com) allow light to enter the stairwell.

See the full article about this award-winning project.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X