Slideshow: Improving the View

Grand Award: Historically Sensitive Renovation over $300,000

TMS Architects and Windover Construction were tasked with renovating this grand estate on the Massachusetts coast that has two main portions – each built in a different era. On the left is the original main house from the 1890s and, on the right, the staff quarters and guest house built in the 1920s. The project included the demolition and reconstruction of an entire wing of the house along with the replacement of all windows, doors, roof, siding, and trim.

To see the full article about this award-winning project.

The original home had used a great deal of stone quarried in the area. The design and construction team was able to find this same stone from the same quarry and used it in the new renovation to keep within the home’s historical context. This included the creation of an extensive three-tiered retaining wall.

The 1890s section of the house was completely renovated inside and out to restore the home’s original character.

The formal dining room in the 1890s section has hand-silkscreened wall paper. Cebula Design did much of the interior design.

The living room in the 1890s section. The team touched every room at every level of detail: replacing doors and doorknobs; replacing the fireplace surround; touching up the plaster ceiling medallion.

In the 1920s addition, the small dark spaces were demolished to create an open floor plan that radically opened up views to the ocean. The team also built a second entrance that increased functionality – allowing people to use this area of the home without walking though the formal entry and dining room.

In the 1920s addition, the newly updated archways, coffered ceiling, moldings, and columns hark back to the style of the older main home. Now the spaces don’t feel as if they are two distinct houses.

The kitchen was deliberately designed without any upper cabinets so that the view was unimpeded. With all that open water visible, the rooms seems to float, yachtlike, on the ocean.

The sunny screened in porch has water views.

Replacement windows have diamond-patterned muntins common to the era. They added trim and crowns around the windows and hung real shutters. They replaced the roof and redid the siding with cedar shingles.

See the full article about this award-winning project.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X