Slideshow: Historical Waterfront Bed and Breakfast Reborn as Single-Family Home

Blessed with a grandfathered location well inside the shoreland zone, this inn turned private residence dips a toe into Maine’s Frenchman’s Bay. The deck overhangs the water line at high tide.

Before photo: The original building, which dates back to the 1890s, has a stone-walled first floor, half-timbered upper stories, and pagoda-like roof.

The home won a 2012 Remodeling Design Awards Merit award in the Historically Sensitive Renovation category (over $300,000).

After: First-floor plan

Before: the existing first-floor plan

After: second-floor. On the second floor, the architect completely changed the plan, consolidating three suites into an expansive master suite and a secondary suite with its own bath. The master suite spreads along the water, offering open vistas of Frenchman’s Bay and its many islands.

Before: existing second floor

New, larger windows in the living room expand the water view, but instead of sheets of glass that would have looked too modern, architect Anthony Barnes, of Barnes Vanze Architects, in Washington, D.C., used muntins and transoms to maintain the human scale of the old cottage structure.

In the dining room, the compact granite-block fireplace presents a rustic-but-restrained counterpoint to the delicately cased arches that flank it.

Architect Anthony Barnes' design added arched openings in the 2-foot-thick stone walls to open the additions to the main house. The wide new arches in the stone walls improve circulation, ease indoor-outdoor access, and channel light and views into the building’s core.

Before: The kitchen was completely internalized. Surrounded by rooms, it offered little invitation to go outside and provided no connection to the garden.

The crew removed plaster to expose and highlight this stone wall near the kitchen. The refrigerator is tucked beneath the open staircase. If you’re standing at the island sink, you look out through the stone walls, through the French doors, and into the garden.

The master bedroom, stacked above the dining room, has a larger balcony.

An oval window, glazed with wavy restoration panes, peeks through the living room to the entry door.

For the roof over the living room, Barnes designed a set of king post trusses that support a ridge beam and built-up plywood rafters. The ceiling planes are flat rather than curved, he notes, but the trusses’ arched bottom chords make reference to the home's pagoda theme.

Before photo of the living room. Granite, a key material throughout the home, dominates the living space, as shown in this photo of an original stone wall.

The reworked granite fireplace stays true to the material and still anchors the room but doesn't overwhelm the space.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X