Rowhouse Redux

Division1 Architects renovates a Washington, D.C., rowhouse in a modern, sculptural style.

Division1 Architects in Washington, D.C., transformed this early 20th-century rowhouse from a series of fragmented rooms into an open, flexible plan with lots of light. The new front entry offers protection from the elements and the clean lines suggest what’s to come inside.

The existing front was plain and open to the elements.

The main floor contains continuous living, kitchen, dining spaces – in a double-height space -- and a full bath. A large, operable sliding door offers privacy for a bedroom at the rear of that level -- which terminates into a full glazing wall and balcony. A combination of a geo-exchange HVAC system and radiant floor heating maintains a high degree of thermal comfort with little energy use.

The original design had small fragmented spaces.

The second floor now contains two large bedrooms connected by a bridge that traverses across the grand double height space below. One can move further up to a third floor office space and then onto the newly reconfigured roof.

The newly designed roof holds the photovoltaic system as well as an irrigation system, which captures and reuses exterior run-off for watering vegetation.

The back of the rowhouse before renovations.

After renovations, the back addition adds a back patio to the living space of the cellar apartment, which now has a generous front entry, two bedrooms, a bathroom, living and kitchen areas.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X