Ranch Revival

East Bay residence gets energy-efficient upgrade and new solar roof.

Canadian cedar, granite pavers, and sandblasted glass doors greet visitors on approach.

Sliding Douglas fir doors with rice paper sandwiched between the glass provide dining privacy when the need arises.

Ohashi Design improved the home's energy efficiency with new insulation, in-floor radiant heating, tankless water heaters, and an entirely new mechanical system.

Walnut millwork, a border of black river rocks, and a band of spotted gum flooring create an eclectic mix inside. The clients are fond of the tactile quality of materials.

The floor plan after the renovation.

The existing house lacked curb appeal and largely ignored the street. Strangely enough, it also failed to address the water views from the rear.

The revamped entry sequence and street elevation offer a much more pleasing scene. Thin-film photovoltaic panels applied to the standing-seam metal roof create a 3-kilowatt system that's largely hidden in plain sight.

The kitchen is a warm but modern blend of walnut cabinets, quartz counters, and stainless steel appliances.

Correcting a previous mistake, Ohashi Design Studio opened up this '60s ranch to water views with a wall of aluminum and glass facing San Francisco Bay and the Golden Gate Bridge.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X