Pine Street Carpenters Rebuilds Old Landmark to Its Former Glory

How do you rebuild a 165-year-old house? One piece of 20-inch-thick stone at a time.

Exterior of the home prior to renovation.

The renovated dining room (right) features refinished hardwood floors and woodwork. The fireplace was restored to working order with a new gas logset.

The main foyer and hallway show the refinished floors and woodwork (right). Custom beadboard runs through the hallway and along the stairway to the second floor. The back entrance doors (shown here) were refinished and all hardware restored.

Main living room before renovation.

The renovated living room highlights the restored hardwood, windows, flooring, and mouldings. A new marble mantle surrounds the restored fireplace.

Numerous doorways around the kitchen allow for easy flow throughout the enclosed space. Modern appliances offer the amenities and functionality expected in a modern kitchen, while open storage and traditionally styled cabinetry are reminiscent of the home's origins.

Light and bright colors on the windows, cabinets, ceiling, and countertop bring an inviting feel to the kitchen, and give an open felling to the enclosed space. The original window lets in copious amounts of daylight, and a window seat offers a place for company to sit and chat while the homeowners are cooking. Cabinet hardware, schoolhouse lighting, and simple fixtures ground the kitchen in its history while offering modern functionality.

Before renovation, the second floor hallway was dark, uninviting, and unutilized space.

During renovation, the second floor hallway was repurposed into a bright, welcoming "children's library" for the homeowners to enjoy with their grandchildren. Custom inglenook benches compliment the custom bookcase. The custom beadboard (seen at right) extends down the stairway to the first floor hallway. Hall woodwork (doors, trim, baseboards, railing, and stairs) was restored in this hallway and throughout the home. The door on the right leads to the master suite. The doors on the left lead to guest bedrooms and a Jack-and-Jill bath. New electric and lighting throughout the home are highlighted in this hallway. The windows were restored and reconditioned to working order.

Off the second floor hallway, the master suite features a lavish new master bathroom housed in the home's tower, replacing an outated study. The door just behind the shower leads to the master suite's wardrobe area. The master bathroom features a pex in-floor heating system, as well as skirted standalone soaking tub nestled in a bay window next to a mosaic tile-surround fireplace (not shown).

This space was originally the ice cellar in the home's sub-basement, and at one point was turned into a wine cellar, which was included in the renovation. The existing area was completly gutted and excavated to expose the original stone foundation, and a new brick floor was laid. The window at the top looks into the annex to the cellar, a crawl space under the house’s eastside porch. The crawl space was in danger of collapsing, and steel beams were installed to make it structurally sound for the porch above. Lighting inside the crawl space makes the stone walls under the porch visible through the decorative and functional wine cellar window.

Other areas of the home's lower level were also renovated. The original unfinished basement was outfitted with tile flooring, new lighting, and a drop ceiling throughout. Plaster walls were repaired and repainted. In addition to the wine cellar, the new basement includes a powder room, laundry area, storage areas, rec room and play area for grandchildren, and two mechanical rooms. A walk-in safe that was original to the home was left in place during renovation and converted to an electronics closet for the home's integrated audio and vido systems.

Two mechanical rooms in the basement display the various systems incorporated throughout the home, including whole-house lighting, pex in-floor heating, a high-efficiency HVAC system, home security system, and others.

Some of the home's serpentine stone was removed and re-milled, and used to repair deteriorating stone bays around the exterior of the home.

At the beginning of the project, the home's tower comprised three floors.

Upon closer inspection, it was discovered that the tower had, at one time, had a fourth floor that was lopped off in 1972 due to deterioration.

With the homeowner's green light, the top of the tower was rebuilt, bringing it back to its original height of 50 feet.

Framing for the tower's Mansard-style tower roof is shown here. The Mansard style fits with the home's mid- to late-1800s architecture and helps protect the stone walls below.

In adding height to the tower, the chimey also needed to be restored and extended.

The interior of the fourth floor of the tower illustrates the history of the home. The stone ends where the top of the tower was lopped off in 1972. A partially exposed steel beam installed during the renovation illustrates the tower’s restoration in 2009. The custom Norwood windows at right overlook the tower stairway. The fourth floor of the study is a hideaway office for the homeowner, with the ladder leading to a spectacular view of Chester County.

A detailed look at the tower.

A view from the third floor of the tower, overlooking the east side exterior and porch. All shutters, soffits and woodwork along the exterior of the home were repaired and renished. The original 160-year-old windows in the home were all scraped, repainted and reglazed, with the windows’ block and tackle systems restored to their original functionality. Copper flashing and gutters were installed throughout the exterior of the home. The existing garage was wrapped with board-and-batten siding and new custom-made garage doors were installed.

When built in 1845, this portion of Edgewood featured an open-air porch. At some point in the latter part of the 20th century, the porch was converted to the four-season room, shown here.    

At the beginning of the project, the room was in disrepair and needed to be fully demolished.

The foundation of this existing room had deteriorated significantly over the years, and replaced with poured concrete. Radiant floor heating is embedded in the new tile floor.

The room features the serpentine stone of the original exterior wall of the home and custom floor-to-ceiling Hopes windows that both preserve the open-air view of the original porch and make the room a truly energy-efficient four-season room. The wet-bar includes a temperture controlled wine rack and pull-out chiller drawers. The ornamental rafters along the ceiling were salvaged from the original floor joists of the existing four-season room. The ironwork along the exterior of the sun room are from the original open-air porch. The ironwork was removed, completely restored, and then reinstalled.

The sun room opens up to a new hardscaped patio and provides an uninterrupted view of the west and south sides of the property.

Both the front and rear entrances were restored and repaired. The roofs on both were weathered and deteriorating, and were completely reroofed with reclaimed slate. Doors, soffits, finials and ironwork were also all restored.

The completed renovation restored the 165-year-old Edgewood house to its original glory with updates and amenities suited for a 21st century family.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X