Merit Award: Reduce, Reuse, Renew

A thoughtful design and skillfully executed adaptive reuse of a turn-of-the-century warehouse.

The post-and-beam structure of a turn-of-the-century brewing company warehouse in San Francisco serves as a framework for a new building envelope and interior. Developed by Aidlin Darling Design and Matarozzi/Pelsinger Builders, the LEED gold project includes office space and a restaurant, Bar Agricole (which has a LEED platinum rating for tenant improvement).

Interior view from second floor reception desk toward the exterior. New operable windows and skylights enable cross-ventilation and allow warmer air to exhaust.

Interior view from building lobby to steel bridge at second floor. The simple, clear volumes of the new stair enclosures, conference rooms, and restrooms are carefully integrated into the rhythm of the existing structure.

Interior view from the bridge into the second-floor reception area. Interior partitions include operable clerestory windows to ensure airflow through each space.

Conference room interior, with stippled light from the exterior zinc skin. The perforated skin allows for daylight, fresh air, and solar shading while maintaining the historic "monolithic" aspects of the building, designer Joshua Darling says.

More than 75% of all construction debris was recycled or reused. A 30kW photovoltaic array produces over 70% of the building's annual electricity load. A living roof is planted with drought-resistant native species, and a variety of permeable paving strategies allow storm water to drain directly to the water table rather than heading into San Francisco Bay. Additionally, recycling and compost generated by the building occupants is collected at each floor.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X