Merit Award: Mountain Perch

Working with restrictive hillside ordinances and strict fire codes, this remodel of a midcentury house still manages to double the amount of livable space.

Well-known architects designed this 1956 midcentury house, but the post-and-beam structure had been abandoned. Though the original home was too decayed to save, architect Douglas Ewing designed a contemporary post-and-beam house that maintains more than 10% of the original angled floor plan.

To maintain street-front privacy, the entry elevation has high clerestory windows set above walls clad in red cedar. The custom entry door is made of Honduran mahogany.

The architect doubled the size of the original 1,300-square-foot house by adding a full lower level. The new structure adheres to Pasadenas restrictive hillside ordinances and strict fire codes.

Glass walls along the east side of the house take advantage of surrounding views. There are three levels of aluminum grating decks.

Almost all the rooms in the house have floor-to-ceiling windows with the mountain scenery as a backdrop.

Architect Douglas Ewing also designed the casework, tables, benches, planters, and landscaping for the home.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X