Merit Award: Freshly Sustainable

A 1920s row house is transformed into a contemporary, energy- and resource-efficient building.

The use of photovoltaic panels on the front of the home is the most striking element -- a first of its kind permitted in San Francisco. These panels net about .75 Kw out of the total 4.8 Kw system.

Front elevation, before.

View from the living room looking toward the master bedroom, dining room, kitchen, and mezzanine.

The stairwell from the living room to the mezzanine was a challenge. It had to acccommodate limited space and code issues and have a minimal amount of exposed support. The railings/banisters are custom architectural steel power coated to match the exterior metal white custom stainless steel grip rails.On some areas steel is eliminated and glass added for a softer feeling.

The new kitchen features bamboo cabinets and Caesarstone and marble countertops. Windows behind the upper cabinets allow for natural lighting.

One of the first floor bedrooms. The full-glass door (by Blomberg leads to the back patio and allows in natural light.

The mezzanine.

The third floor mezzanine overlooks the front streetscape.

The master bedroom and deck. Large dual pane windows allow for natural lighting and solar gain.

The master bathroom features a tub enclosure, double lavi bamboo cabinet, and marble floor.

The existing interior stair at the third level was removed and recycled: Two new sets of stairs were installed in different locations. The banisters were saved for a future project. The (E) wood floors were recycled. Radiant heating was installed on all three levels and covered with engineered bamboo hardwood flooring.

Entrance stair to the third floor -- filled with natural light.

Third floor dining area, beyond is a den. At left is a bedroom.

Custom roof windows take full advantage of the sun for natural lighting in the third-floor dining area. The door leads out to what was once a tradesmen's entrance.

Third-floor kitchen.

Third floor bedroom next to the den.

The view of the front half of the project roof from the neighbor's roof. This is a portion of the 4.8 Kw photovoltaic systme. Mayer used a TPO roof membrane. In the distance is the Golden Gate Bridge.

The roodf skylight holds the evacuated tubes for the solar assisted hot water system.

Pre-heated water storage tank and hot water heater in the garage.

In the garage, inverters convert direct current from the PV panels and change it into alternating current.

In the yard, the idea is to minimize the amount of hard surface on the ground so the soil can recharge. Mayer and Co. used compacted decomposed granite and dark mulch, which are permeable, as well as some colored concrete.

New rear elevation. Recycled Port Orford cedar is framed in stucco.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X