Merit Award: Detailed Revival

A city lounge in St. Louis, housed in a repurposed old warehouse, wins a Merit Award in the 2009 Remodeling Design Awards.

This 100-year-old brick building in St. Louis was renovated to house a bar/lounge. Designer Tom Young replaced the existing masonry facade with a steel sign/awning.

The enclosed egress staircase is covered with steel panels.

Floating boxes that hold the liquor bottles above the first floor bar are illuminated by a line of indirect LED lights.

The base of the bar is covered with different thicknesses of Europly [] arranged in a random stacked pattern.

The designer used rusted steel panels with hidden lighting to add interest to the seating area.

The judges praised the upstairs bar as yet another example of the well-executed details in the lounge. Draped frosted acrylic panels above the counter add a touch of drama.

The vestibule/entry is tucked behind the bar.

Before: The front facade's existing masonry needed repair.

Before: This existing side lot was converted into an exterior patio.

Before: This side of the building facing the lot was fitted with a fire stair during the renovation.

Demolition floorplan.

Project floorplan.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X