Merit Award: A Great Transition

This award-winning 1928 bungalow remodel keeps its cozy feel while providing space for entertaining.

Open to the kitchen, the new "garden living room" helps connect the home with the outdoors. Rooms on the garden have ten-foot-tall sliding doors, designed to be reminiscent of shoji screens

The pantry area, with open knot cherry cabinets, is a good transition from the original front of the home to the new back addition.

In the back, carefully planned overhangs and skylights illuminate spaces, yet shade rooms from direct sunligiht.

The master bath continues the Asian theme developed throughout.

The sitting room off the master bedroom

Architect Amy Gardner spoke with the clients about the Asian roots of the bungalow, which helped inform the design of this 1920's home. Sustainable, recycled, and reclaimed materials, as well as lighting and HVAC strategies have a significant role in the second life of this house.

The clients wanted to keep the intimate feel of their bungalow but still have a lot of space for entertaining. Easy garden access brings in light and makes adjacent rooms feel spacious.

The kitchen includes: Premier cabinets; fittings by Kohler and KWC; a Gaggenau oven and range; and a SubZero refrigerator.

All over the home, existing trim was salvaged or replaced where necessary; existing doors rehabilitated, and existing floors were refurbished and refinished.

Visible from the living and dining rooms, the stair and inglenook are finished with a rich wood palette of open knot cherry and oak. Hidden cabinets underneath the stair have doors that match the pantry cabinets across the space: open-knot cherry glazed with translucent resin with an interlayer of pressed ferns. Stair materials include ebonized oak treads, orbital-sanded copper-face risers, and oak balusters with steel channels in the edges.

Premier cabinets hide the microwave oven.

Before: The clients wanted to keep the same small, cozy feel of their 1920s-era bungalow.

The living room during renovation. The second floor, which had been an oddly configured inefficient attic, was removed.

The original kitchen didn't take advantage of the back yard in ways the new kitchen does.

The living room, before.

Back of the house, before. The remodel improved the yard and made it more accessible to the interior.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X