Grand Award: Cubist Movement

A 1940s Los Angeles home is given a modern edge with planning that ties the living spaces more closely to the outdoors.

This 1940s house had been renovated several times, which resulted in a mishmash of styles. The homeowners had lived in the house for eight years and considered moving, but liked their existing location. They approached Griffin Enright Architects, in Los Angeles, for an open, modern renovation. The designers replaced the two existing bay windows with glass-front cubes encased in concrete board.

To combine the courtyard sections into a single cohesive space, architect Margaret Griffin removed a center wall. Telescoping doors in the living room help extend the living space into the courtyard, with an easy flow from the living room to the dining room to the fire pit.

Architect Margaret Griffin moved the stairs from the center of the house to the back of the home. The new location helps organize the levels and also creates a large main floor living space with a library, dining room, and living room. She says this "cleaner sequence" also helps connect these spaces to the backyard.

The open library is part of a small addition that includes an upstairs guest room. A 12-inch step and a contrasting color palette (light floor and dark ceiling) help separate it from the living room.

Large expanses of glass admit light to the rear of the house. The owners have a view from the front courtyard to the backyard, which makes the house feel more open, architect Margaret Griffin says.

The rear stairs wrap around to the private areas of the house. Steel rungs lead to a skylight that brings additional light to the back of the house and provides access to the rooftop.

The two front cubes have partially frosted glass that create privacy for the master bedroom and bathroom, but still provide views of Hollywood and the ocean.


Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X