Remodeling Design Awards: Creative Rethinking of a Basement Entry

Merit Award: Basement Remodeling Over $100,000

The renovated entry to this circa 1815 townhouse located in Boston’s North End neighborhood sports new windows as well as an open stairwell. Light now floods into the once windowless basement. Architect Treffle LaFleche of LDa Archtiecture & Interiors designed the space to keep the raised main floor but provide elegant access to a usable basement with a mudroom and playroom.

See the full article about this award-winning project.

The existing entry had stairs leading to the main level. The basement space is below it.

LaFleche cut back the main level to open the area that would lead to the basement. Light now floods into what was previously a windowless space.

The existing basement was accessible from stairs in the center of the townhouse. The ceiling height was just 6 feet 8 inches. F.H. Perry Builder dug out the floor to add height.

For the stair landing into the new basement, the clients saw an opportunity to create a railing that is a commissioned work of art. The stair granite matches the thresholds typical of the neighborhood’s historical entrances. The stair rail is by Wovensteel; the glass screen is from Bendheim, installed by Prestige Glass.

The center island is topped in concrete and houses a refrigerator and freezer drawers, as well as plenty of storage. Behind the island is a durable stainless steel clean-up sink and rack with custom cabinets below.

A folding side table adds extra island work space when it’s lifted. Hooks on the wall maximize storage. There’s even room for skis to rest, with a drain along the floor.

Storage options include pullouts for shoes and a refrigerator drawer.

See the full article about this award-winning project.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X