Artful Reconciliation

Architect Charles Moore's design reconciles the interior parts of a 1960s split level home in Falls Church, Va.

Saving the bones of the original 1960’s split-level in northern Virginia, architects Charles Moore and Jill Gilliand of Charles Moore Architects in Alexandria, Va., and contractor Gabe Nassar were able to use the home’s split personality to their advantage. The front faces a cul de sac, but the rear offers a dramatic slope down to woods and Lake Barcroft. The remodel still respects neighborhood home heights. Even the four-story rear addition is unobtrusive from the front.

The stairs are open and are made in half flights so many rooms are visible at once. The rail seems to push right through the wall and out onto the deck off the back of the master suite on the second floor.

The rear of the house – with the living and dining rooms -- now takes full advantage of the dramatic wooded lakeside view.

The master bedroom is in the “treehouse” of the rear addition.

Almost unseen from the front view, the new addition rises three stories above ground and is nearly as dramatic as the views it allows of the woods and lake.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X