2013 Remodeling Design Awards: Best of Year Winner

Architect Jonathan Feldman brings this Victorian back to life and into the 21st century.

San Francisco architect Jonathan Feldman worked closely with Kyle Mortz from Art of Construction and client/developer Lindsay Chambers to restore this Noe Valley home to its original Victorian state while simultaneously modernizing it. The glass front door lets visitors know that what lies beyond may not be what they expect.

See the full article about this award-winning project.

The space inside is like a time capsule moving visitors from traditional to modern. The rear façade adds space, light, and garden access.

The front façade. The house had already been partially remodeled and abandoned when Feldman was hired. It was, he says, “an interesting puzzle,” to decide what to keep and what to demolish.

The rear façade. Much of this was removed to make way for the new addition.

One of the first things people see upon entering is a glass partition and main floor stairwell. “It lets you know you’re not in Grandma’s Victorian,” Feldman says. Built on site in the basement, the stairs pull in light from skylights above. Juxtaposed next to wood paneling, wainscoting, and other wood work, “the floor-to-ceiling screen floor draws you in and peaks your interest.”

The dining room, near the front of the house, offers an open view toward the breakfast nook and family room in the rear. The interior design was done by Lisa Lougee Interiors.

The breakfast area. One way to connect the modern with the more traditional front of the home was to use crafted woodwork for paneling on the built-ins and below the banquette seating, for example. Other touches include wainscoting in the entry and dining room.

The kitchen, opposite the breakfast area has easy roof deck access via the NanaWall (www.nanawall.com). Traditional woodwork styling helps connect the modern with the traditional. Contractor Aaron Robinson made the cabinets.

The rear façade with the doors to the deck and backyard open.

The master bathroom on the uppermost floor has a freestanding tub and enclosed shower. Client developer Lindsay Chambers wanted Feldman to create a space that might work for families as well as singles in this San Francisco market.

See the full article about this award-winning project.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X