It was a “gutsy move” to replace a gabled roof with a shed roof, said the judges of this “beautiful” renovation of a 1920s bungalow. “But they made it work.”

Architect J.P. Ward of Anthony Wilder Design/Build said the reconfigured front elevation reduces the home's scale along its tree-lined street, accommodates the owners' wish for a second-floor porch, and “better corresponds with the language of bungalow style.”


Best of the Year: Design/Build: Shedding New Light

It was a "gutsy move" to replace a gabled roof with a shed roof, said the judges of this "beautiful" renovation of a 1920s bungalow. "But they made it work."

View All 7 Photos >

Outside, Craftsman details and greater symmetry lend new authenticity to what had been bastardized by neglect and misguided changes, including haphazard additions and flimsy stone veneer. Inside, the judges found the home's interior “open and light-filled, yet the spaces are well-defined. It's a deceptively simple plan” whose always-there appearance belies its modern fluidity.

The first floor includes a spacious new kitchen and sitting room gained by extending the back, using the dining room and stair hallway as the connection pieces. By adding a bay window, Ward gained a first-floor powder room and laundry room. The new window also improved the home's overall symmetry — cross-axis as well as front-to-back — and carved out greater space for the bedrooms above.

Even the sacrifices were painless. The first-floor coat closet became a “coat cabinet” made (along with several other built-ins) by lead carpenter Peter Cave. The upstairs lost a bedroom, but Ward said the clients “would rather have three useable bedrooms than four unusable ones.”

Details and craftsmanship sealed the project's appeal for the judges. “They took what was working in the house and made simple, strong moves to carry those details throughout,” they said. This includes such original detailing as the “rhythmic” millwork patterns in paneling, archways, and balustrades. To match the existing heart-pine flooring, which is increasingly difficult to find, Ward and his team worked with suppliers and salvage shops. The millwork patterns are typical of the kind of “one-off pieces that craftsmen at the time were making up as they went along,” Ward said. To replicate some of them, his crew took physical tracings, scanned into a computer, “then just carved away.”

Shortly after the project was completed, the town of Chevy Chase put a moratorium on construction, a draconian response to a wave of tear-downs and McMansions that were threatening the town's early 20th-century aesthetic. “Our house was well-received” by comparison, Ward said. “We got more square footage for the homeowners, but made it look smaller.”