Presented April 8 by the National Association of the Remodeling Industry at its spring meeting, the annual Contractor of the Year (CotY) awards recognize contractors who have “demonstrated outstanding work through their remodeling projects.” With categories in local, national, and regional groupings, the CotY awards are aimed at promoting excellence within the remodeling industry. Here is one of three CoTY award winning projects in exteriors.

Residential Exterior Over $200,000
Mitchell Construction Group Inc.: Medfield, Mass.

Warren Patterson

The homeowners of this Midfield, Mass., home wanted an aesthetic change and an additional carriage house for their 1980s home. The front of the home required a new formal entry, carriage barn, covered connector, and an auto court to accommodate the homeowner’s RV. The backyard extension includes an elevator, a kitchen expansion, a side entry with mudroom, and a spacious outdoor kitchen and pizza oven.

Mitchell Construction Group architect Peter Grover said that “making it feel like it was grounded on the site,” was one of the biggest challenges. “Before, it was a house sitting on a lot. Now, it is much more grounded on the landscape and looks like it was always there.”

Seamlessly tying the whole home was yet another challenge. Mitchell Group had to add shingled siding to the house and redo most of the existing shingling as well. The carriage barn couldn't be too large or far away, so Mitchell Designs connected it to the main home. Now, the carriage barn doesn't look too obtuse, despite the need to house the homeowner's RV.

Warren Patterson Photography
Warren Patterson

The home's entryway initially wasn't welcoming and had "inappropriate stone veneer and odd shed roof. Flanking two-story bays were trimmed in large panels, which created a disjointed, incoherent look to the front." To remedy this, Mitchell Construction Group decided to re-clad the two-story bays in shingles and more seamlessly integrate the materials used in the entryway. An eyebrow roofed archway also was added, along with stone columns to provide a more welcoming entryway.

Updating the exteriors of the home was the company's suggestion after they had remodeled the homeowner's kitchen. "We came up and said, 'This house needs some real presence at the front entry,'" said Grover. "And we gave them some sketches and put it on board and it made a huge difference."

The home also had some unforeseen challenges. For example, the original carpentry and detailing resulted in weird intersections. Plus, some paneling wasn’t waterproofed, so the team had to replace rotting infrastructure during the renovation project.

With the updated exterior, this home now deserves more than a passing glance.